Mulibwanji!
Door: anne
Blijf op de hoogte en volg Anne
12 Juni 2007 | Malawi, Blantyre
Weer eens wat nieuws vanuit Malawi, gaat nog steeds prima hier.
Wat betreft het onderzoek valt er weinig te klagen, momenteel hebben we rond de 300 patiënten kunnen includeren en is de kwaliteitscontrole van het lab ook afgerond. Daarnaast wordt mijn assistent Mcdonald, die voor twee maanden in dienst is, ook met de dag efficiënter, hetgeen het werken wel prettiger maakt. Zijn taken komen voornamelijk neer op patiënten zoeken en vertalen, dat is wel nuttig want chichewa, de lokale taal, is op wat korte zinnen en woorden zoals mulibwanji (How are you?) na, niet echt te volgen. Mensen hier in de stad spreken naast het chichewa veelal ook engels, het merendeel van de patiënten komt echter van buiten de stad en spreken nagenoeg geen engels. Verder ga ik sinds kort één keer per week een dagje niet naar het Queen Elizabeth Central Hospital, om in plaats daarvan in een wat meer ontspannen setting wat data in te voeren, analyses te doen en beetje literatuur door te nemen.
Verder ook weer een mooie plaats gevonden om uit te gaan, de stereoclub. Echt een gekkenhuis, als mazungu (blanke) ben je een soort van publiek bezit, iedereen wil een stukje van je. Er lijkt me geen betere setting voor te stellen om los te gaan op nummers als ”In da club ”(50 cent), alsof je zelf in de clip meespeelt, mooi werk. Mijn portemonnee is daar wel gestolen, nogal irritant, maar goed er zijn ergere dingen en het kon de pret niet echt drukken.
Afgelopen weekend naar het stadion geweest, om de ’flames’ te zien strijden tegen de ’lions’, oftewel de interland Malawi – Senegal. Er hing een leuke sfeer in het zo goed als uitverkochte stadion waar je voor 200 kwacha (één euro) naar binnen kan, zeker nadat Malawi in de tweede helft erin slaagde een 0-2 achterstand om te zetten in 2-2. De feestvreugde werd echter getemperd toen Senegal er in de slotfase alsnog in slaagde om de winnende treffer te maken.
Vorige week hebben we nog met twee Nederlandse meisjes, uit Rotterdam en een Ierse een tochtje gemaakt over een plateau op 2000 meter, met mooie uitzichten en verder leuke scenery, daar nachtje in een blokhut blijven slapen en wat eten klaar gemaakt op een open vuurtje, was erg gezellig en weer eens een totaal andere setting dan de rest van Malawi, niet direct wat je verwacht van Afrika.
Hoe gaat het verder in Nederland? Heb begrepen dat het een lekker zomertje aan het worden is; de lange zomeravonden mis ik hier wel, het weer is wel zomers ook al is het hier winter, maar het is wel al om 6 uur donker.
Ik ga nu maar eens op weg naar de college om daar een bordje rijst te scoren.
hoi,
Anne
12 Juni 2007 - 09:57
Alberto:
He huismannetje, Niks te klagen daar ziek ik je hebt Mcdonalds en slaapt met vrouwen in een blokhut. Kga binnenkort ook maar eens naar malawi. Rotterdamse vrouwen Mcdonalds en portemonnee gestolen, het voelt net als rotterdam dus hahaha Ook hier verliest de thuis ploeg vaak :D
Maar goed genoeg geplaagd. Hier is het heel wisselvallig weer. Dan weer warm dan weer bewolkt. De toernooien beginnen en we gaan gezellig bij elkaar kijken en zo. Nog geen winnaars helaas te melden. Verder alles goed,
Veel plezier daar,
groeten Albert -
12 Juni 2007 - 09:58
Pieter:
He Anne,
Hier alles z'n gangetje in Nederland. de competitie zit er weer op (ben kampioen geworden en dus volgend jaar Hoofdklasse).
Op dit moment is het toernooi van Hiaten bezig, waar van de week de kraker van Bergen/vd Werf - Zell/vd Klooster op het programma staat in de kwartfinale.
Suc6 de komende tijd met je onderzoek en ik blijf je site volgen!
gr Pieter -
12 Juni 2007 - 10:03
Boekie:
Hey Anne,
Goed om te lezen dat je het nog steeds naar je zin hebt. Jammer alleen dat Alberto vergeet te melden dat ik alweer 6 toernooien op mijn naam heb geschreven.
Ik sta vanavond weer in de finale in Heerjansdam, Tokio en Montreal. Kortom lekker druk hier.
Groetjes Boekie -
12 Juni 2007 - 10:05
Thijs:
Haaidie! Die lange zomeravonden zijn inderdaad heel relaxed hier, vergroot de zomerpret stukken emer! Hier beginnen de festivals nu echt uit de grond te schieten in het weekend, ideaal! Volgende week eens in belgie kamperen (beetje blokhutachtig hehe) op zo'n evenement, wordt lache. Nou verder werk ik veel, je kent het wel...
Laters! -
12 Juni 2007 - 10:41
Rolf Roger Federer:
pfffff, bij mij worden de kleren al van het lijf getrokken in de Oudelande kantine, dus ik houd mijn hart vast wat er allemaal zal gebeuren als ik mijn gezicht zal laten zien in de stereoclub.
Boekie en ik zullen dit weekend met Nel en Thea een huttentocht gaan houden, we zullen dan zeker niet uithongeren.
Primeur : Feijenoord is bezig met de spits van Malawi (Peter Bosz en Wim Jansen gesignaleerd op vliegveld Malawi met 1000 kwacha's om gelijk deze spits contant af te tikken).
Het gaat je goed Anne en werk ze ! -
12 Juni 2007 - 11:12
Lodewijk:
Hey koning!
Jij redt het daar wel! Klinkt allemaal indrukwekkend, al sprak dat Lake Malawi mij nog het meest aan. Daar zou ik nog maar eens een weekendje gaan chillen!
Hier alles top! Gek genoeg ga ik wel steeds minder doen, terwijl de tentamens steeds dichterbij komen, maar goed. Daar ieder nadeel zijn voordeel heb, is door dat soggen wel het 'barproject' van start, aaaih!
Plan gemaakt, wat tekeningen gemaakt, heb een mooi lakje uitgezocht. Ja, gaat wel succesje worden! Verder alles zijn gangetje. Maar das goed, want dat gangetje bevalt me prima!
Onne, bofkont, geniet ervan,
we schrijven gauw weer,
Lodewijk -
12 Juni 2007 - 11:52
Daan:
Eeeyzz Anne,
Ik hoor dat je je daar goed vermaakt! Kick dat je naar die voetbalwedstrijd bent gegaan man, wel een belevenis! Maarre werk ze en spreek je
laatzz Daan -
12 Juni 2007 - 13:32
Mark:
Hey Dokter,
Klinkt allemaal weer uitermate goed wat je daar meemaakt en doet in Malawi. Zo'n voetbalwedstrijd lijkt me ook een hele gave happening daar!
Hier gaat alles top, de toernooiencarroussel is ook weer begonnen en Job begint trouwens jouw tennisniveau te benaderen dus een nieuw huismantalent is geboren.
Veel plezier de komende periode en je moet die McDonald gewoon achter zijn vodden aan zitten...haha...
adios,
Mark -
12 Juni 2007 - 13:53
Roderick:
hallo medicijn man.fffffffff een vraagje waar is die blokhut precies??????en kunnen we in rotterdam ook bij hun slapen???????????.
groeten roderick -
12 Juni 2007 - 15:46
Pascal:
Hey Huisman,
Klinkt allemaal erg relaxed wat je allemaal meemaakt. Alleen jammer van die portemonnee, maar ja, zij kunnen het geld beter gebruiken dan jij moet je maar denken.
Hou je je wel een beetje in met ald ie clubs, als jij daar al een soort 50cent bent, dan moet het wel een knotsgek land zijn... ;-)
Veel plezier nog!
Groeten, Pascal -
12 Juni 2007 - 17:55
John Cortez Blaak:
Ha mazungu,
Een vraagje wanneer begint de Malawi Open kunnen we dubbelen haha.
Je hebt het gelukkig nog steeds naar je zin das mooi binnenkort feest bij jullie Vrijheidsdag hoorde ik, nou veel fun en niet te veel MGT (MALAWI-GIN- TONIC) drinken schijnt lekker te zijn.
Laterrrr
Gr John B -
12 Juni 2007 - 20:07
Robert:
Hé mazungu, mulibwanji,
Je ziet het jaren in Rotterdam-Zuid op school geweest, daar leer je ook die taal.
Trouwens ken je die Mc.Donald niet een tennisbaan aan laten leggen doet die ook wat nuttigs en jij heb er baat bij!!!
Want ik maak me zorgen om je niveau.
Succes, hoop weer gauw wat te horen. -
13 Juni 2007 - 16:07
Kirsten:
Hey Anne, geweldig verhaal weer! Als ik je verhalen zo lees heb ik meteen weer zin om ook te gaan reizen! Van de zomer ga ik dan ook gelukkig naar China en als ik terugkom mag ik aan de slag en gaat het werkende leven beginnen! Ben nu dus student af! Heb je trouwens nog contact met Judith gehad?
x Kirsten
14 Juni 2007 - 09:14
Erna:
He Anne, errug leuk om wat van je te horen en die fotos te bekijken. Dr kunnen er vast nog meer op. Nou ik ben helemaal niet van de tennis dus daar hoor je bij mij niks van. K ben wel met Gijs naar de kringkeuringen geweest en helaas had tie geen beker. Jammer. Verder ben ik druk met de tuin bezig, het onkruid schiet uit de grond. En ik ben natuurlijk niet van de snelle dus ook het grasmaaien was een crime. Daarnaast ben ik pas geleden bij Jorien geweest. Die zit leuk in Utrecht. k ben samen met je moeder geweest en daarna zijn we met zn drieen naar Elise gegaan. Met de TomTom van je moeder. Die doet t prima trouwens, haha. Oh ja en vant weekend naar de film: pirates of the caribean 3 geweest. Was wel aardig. Je mist ook Harry Potters film daar he. K weet eigelijk niet of je dat leuk vind. Het gezeur met mn werk loopt nu ook op zn eind. K ben benieuwd hoe het afloopt. In het weekend van 30 juni ga ik met een vriendin naar concert at sea.
Nou zo weet je ook n bietje wat je tante uitspookt in het hollandse. He neef, veel plezier daar en ik kijk uit naar je volgende epistel. groeten en n dikke kus.
Erna -
14 Juni 2007 - 09:51
Jasper:
He Anne,
Weer een mooi verhaal en wat een foto's zeg! Echt fantastisch.
Veel plezier en succes.
groetjes, jasper -
16 Juni 2007 - 10:02
Remko Gobee:
Anne,
je verhalen blijven leuk en interessant. Daarbij nog makkelijk leesbaar ook. Ik ben geen redacteur bij een krant of zo iets, maar men zou hier best wat mee kunnen doen.
Afgezien van alle spannende dingen die jij doormaakt, en die voor jou al weer als bijna als normaal ervaren worden (hoe flexibel is de mens?), heb je toch ook nog de tijd om helemaal vanuit Malawi de Oudelande-site en in het bijzonder de Ladder-site te bezoeken. Internet staat voor niks, alles wordt geregistreerd!
Het ga je goed, ik hoop spoedig weer wat van je te lezen.
PS. dat filmpje van jou met die dame en die amerikaanse vlag heeft ook een hoge hit-rate.... -
16 Juni 2007 - 12:24
Kees:
Als ik dit zo lees hebben we een nieuwe loktatie gevonden voor het Mannenweekend.
Als jij alvast op zoek ga naar wat locaties dan regelt de Jong de rest wel denk ik.
Hou je taai en totdekijk.
gr,
Kees -
19 Juni 2007 - 13:51
Ina Vermeer:
Hoi Anne, wat leuk om te lezen wat je allemaal meemaakt daar. Had van je zus Jorien al wel gehoord dat je in Afrika zit voor een project maar het fijne wist ik er nog niet van.Toen ik vandaag weer eens een kijkje nam op de site v.d. Oudelande las ik dat je via de oudelande site op jouw weblog kon kijken dus nieuwsgierig geworden.... Prachtige foto's en goed werk dat je daar verricht met de onderzoeken! groetjes en geniet maar van dit mooie avontuur!
Ina -
20 Juni 2007 - 18:08
Karin:
He Anne, leuk om te lezen wat je allemaal uitspookt in Malawi. De foto's die je gemaakt hebt zijn super, benieuwd naar meer. Iig veel plezier en succes nog.
Karin (ook wel het bekend als het zusje van Mark)