This Is Africa - Reisverslag uit Blantyre, Malawi van Anne Huisman - WaarBenJij.nu This Is Africa - Reisverslag uit Blantyre, Malawi van Anne Huisman - WaarBenJij.nu

This Is Africa

Door: anne

Blijf op de hoogte en volg Anne

02 Mei 2007 | Malawi, Blantyre

Hallo daar,

Hier is, op de voor Afrikaanse begrippen fancy medische faculteit, redelijk internet dus ik kan eens laten weten hoe het allemaal gaat in Afrika. Ik moet zeggen dat het tot nu toe echt nogal nice is.

Na eerst een kleine twee weken vakantie gevierd te hebben, waarin we (Michiel en ik) van Lusaka (Zambia) naar de uiteindelijke bestemming Blantyre (Malawi) zijn gereisd, zijn we vorige week maandag begonnen in het ziekenhuis. Tijdens onze reis veel gezien en meegemaakt.

Wat meteen opvalt zijn de vele mensen langs de weg. Bijna alle vrouwen lopen met een kind in een doek op de rug en dragen iets boven op het hoofd, bijvoorbeeld een mand met bananen, ook zie je dit tafereel bij kleine kinderen, die hun nog kleinere broertje of zusje dragen, hier wordt je vanzelf snel volwassen. Net onderweg was het vreemd om zoveel aangekeken te worden, als je hier iemand aankijkt weet je in ieder geval zeker dat je oogcontact hebt. Na drie weken is dat al niet meer te merken en kijk je van veel dingen op straat al niet meer op.

Buiten de steden lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Mensen wonen in hutjes van klei met een rieten dakje, kinderen die hun ogen uitkijken als er een bus voorbij komt, jongens die met tientallen tegelijk wat aan je willen verkopen en de wc is niet meer is dan een beerput. This Is Africa (TIA uit blood diamonds).

Reizen op zich is al een hele ervaring, minibusjes (die in Nederland van de weg gehaald zouden worden) vertrekken hier niet op tijd, maar wachten net zo lang tot ze vol zijn, en vol is niet de twaalf plaatsen die er zijn , nee, met dertig man tegelijk op weg. Zo dein je met het hoofd van een kind in je oksel, knieën tegen de bank, een weeïge zoete lucht en Afrikaanse muziek aan richting de volgende bestemming. Door al het lange wachten op het volgende minibusje wordt je vanzelf geduldig en heb je wel de tijd wat contact te leggen met de locals en een hapje eten te halen op de marktjes. Verder wordt er voor vertrek van een lange reis nog gezamenlijk gebeden, als je in zo’n busje zit weet je ook wel waarom en begrijp je waarom er zoveel verkeersdoden in Afrika zijn.

April is de laatste maand met regen, wat inhoudt dat sinds we hier zijn, er één keer een bui is gevallen, verder is de zon de hele dag aanwezig. Dat maakt wel dat het landschap er mooi groen bij ligt en tropisch aandoet met onder andere de bananenbomen.

Tijdens onze reis zijn we langs de hoofdstad van Malawi (Lilongwe) geweest en hebben we een paar dagen gebivakkeerd aan het Lake Malawi, wat in principe synoniem staat voor paradijs, zon zee strand, het is daar nogal relaxed.

Opvallend zijn ook de tegenstellingen, in het centrum van de steden is van alles verkrijgbaar, maar kom je daar net buiten dan is er weer een hoog TIA gehalte. Exemplarisch is dat in de hoofdstad de golfclub nog geen 500 meter van de rivier vandaan ligt, waarin mensen zich wassen en waarlangs ze leven in de sloppenwijken.

Nu zijn we dus in Blantyre, waar we voor de komende vier maanden een mooie verblijfplaats hebben gevonden, met een mooi uitzicht. In de lodge verblijven enkel westerlingen die hier allemaal iets aan het doen zijn voor een langere tijd. Je kunt de keuken gebruiken etc. Is allemaal wel gezellig met de mensen hier. Verder kun je hier ook prima uit in het weekend, het is het wel mooi werk beetje feesten (gaat hier nogal fysiek aan toe) tussen de locals.

Tot slot is het ziekenhuis ook wel net even wat anders dan in Nederland. Overvolle wards, waar mensen door beddentekort ook op de grond liggen. En is er nogal veel ellende, drie kwart heeft HIV/AIDS en op de Tuberculoseafdeling heeft iedereen het. Je gaat hier namelijk pas naar het ziekenhuis als je er echt helemaal af ligt, de sterfte is daarom nogal hoog.(1 op 6)
De klaagzangen op de gangen zijn dan ook wel beetje confronterend. Maar alles went snel. Daarnaast komt ons onderzoek al aardig van de grond.

Dus alles gaat prima hier, ik hoop bij jullie ook, ik hoor graag hoe het jullie vergaat (zitten we bijvoorbeeld op kampioenskoers?) over het weer in Nederland hoeft in ieder geval niet geklaagd te worden, zo heb ik vernomen. Ik zal later nog proberen wat foto’s toevoegen.

Anne

• 02 Mei 2007 - 11:44

Malgosia:

Hey Anne,

wat fijn om een teken van leven te horen! Klinkt allemaal spannend en heftig! Heel veel plezier daar:) Groetjes

• 02 Mei 2007 - 11:46

Kirsten:

Hey Anne! Leuk om wat van je te horen! Hier in Villa Hemelsch verandert er nogal wat. Eva gaat verhuizen en dus gaan we deze maand weer een hospiteerborrel houden. Ikzelf ga deze maand afstuderen, dus ook op zoek naar iets voor mezelf! Wellicht is de samenstelling van de "villa" als je terugkomt, totaal veranderd! We houden je op de hoogte!

x Kirsten

• 02 Mei 2007 - 11:48

Mark:

Hey gozer,
    Leuk verhaal, klinkt indrukwekkend. Het kampioenschap bewaren we voor volgend jaar, als jij er weer bij bent...haha.

adios!

• 02 Mei 2007 - 11:52

Marc V/d Werff:

Anne, leuk om te lezen wat je allemaal ervaart daar. Ik wil je even laten weten dat Angelique en ik een zoontje hebben gekregen en hij heet Tom, alles gaat goed met moeder en kind...en met papa ook..dus we zijn erg blij met hem. Hij is zaterdag 28/4 geboren na een lange zware bevalling...weegt bijna 6 pond en lijkt op zijn vader...hahaha...!!

• 02 Mei 2007 - 12:05

Pascal:

Hey Anne,

Wat een verhalen allemaal. Het klinkt als een boek. Echt geweldig hoor! De manier waarop je het vertelt doet gelijk allerlei gedachten tot leven komen. Een minibusje met 30 man... Met z'n allen uitgebreid bidden voor de reis in de hoop dat je levend aankomt... Fysiek feesten met de locals (wat dat ook moge zijn)... Confronterende klaagzangen in het ziekenhuis... Jij moet het wel naar je zin hebben ;-).

Hier is het ook prima. De kampioensschaal staat voorlopig even in Dordrecht, maar na het mirakel van Eindhoven, komt er wellicht op de slotdag nog het mirakel van Ridderkerk... Duim voor ons en wie weet!
    Veel plezier in elk geval en take care!

Groet, Pascal

• 02 Mei 2007 - 12:13

Remko:

Harstikke leuk te lezen, je moet een boek schrijven. Je hebt talent!
    Je ziet hier in het kikkerlandje is iedereen druk, druk druk (maar niet heus). Binnen een uur 6 reacties op je "This is Africa" bericht, is geen slechte score.....

• 02 Mei 2007 - 12:16

Remko:

Harstikke leuk te lezen, je moet een boek schrijven. Je hebt talent!

• 02 Mei 2007 - 12:25

Marcel:

Als captain kan ik dan niet bij mijn teamgenoten achterblijven, he. Zoals je ziet hebben we het verschrikkelijk druk hier, dus je (overigens leuke) verhalen zijn een mooie onderbreking voor ons.

Groeten

• 02 Mei 2007 - 12:37

Jeroen Aka Boekie:

Hey Anne,

Leuk om te lezen dat je het naar je zin hebt daar. Kun jij gelijk eens kijken of je een onderkomen kan vinden voor het mannenweekend.

Groeten Jeroen (wij worden wel kampioen)

• 02 Mei 2007 - 13:02

Jantien:

Hee Anne,

Toch nu al een site, wat goed :) Wat een verhalen zeg, je hebt inderdaad talent!Ik ben heel benieuwd naar nog meer verhalen en foto's.
    Geniet ervan en wel voorzichig doen he in die enge busjes..

xx

• 02 Mei 2007 - 14:02

Mark Lagendijk:

Hey Anne. Goed van je te horen, mooi dat alles relatief voorspoedig verloopt. Ik kijk uit naar je foto's. Succes gewenst bij je werkzaamheden. Groeten, Mark L.

• 02 Mei 2007 - 14:46

Rolf Federer:

Hey Anne,

het mixteam heeft na jouw vertrek een dip ala Feijenoord gekregen, ook bij ons is een kapitaalinjectie nodig. Goed te horen dat je goed bent aangekomen. Je weet dat Afrikaanse vrouwen heel vruchtbaar zijn dus doe het safe !

• 02 Mei 2007 - 16:13

Pieter:

He Anne, Leuk om je eerste belevenissen te lezen, tgaat er behoorlijk anders aan toe in de ziekenhuizen daar.
    Qua tennis staan we gedeeld eerste dus het kampioenschap behoort nog tot de mogelijkheden!
    suc6 de komende tijd!

gr Pieter

• 02 Mei 2007 - 18:17

Kees:

Hee Anne,

Leuk om even wat te horen.
    Fijn dat jullie goed zijn aangekomen, zeker wel donker daar?
    Hier gaat alles goed, we staan bovenaan, wat op zich logisch is natuurlijk, maar dat even terzijde.
    Ik begrijp in elk geval dat er voldoende hulp nodig is daar dus je komt er in ieder geval niet voor niets.
    Pas goed op jullie zelf en over een week of 4, wanneer we kampioen zijn, nemen we in elk geval een extra biertje van je.

gr.
    Kees van Gemerden

• 02 Mei 2007 - 18:55

Jan Onink:

Hey Anne leuk om weer iets van je te vernemen.Zoals je bij kees al kon lezen loopt de competitie lekker.maar z'n mooie avond als toen met jou afscheid hebben we niet meer gehad.Ben je er trouwens al overheen, al die slagroom!!! Ik wens je het beste met waar je in godsnaam mee bezig been maak er een onvergetelijke tijd van

• 02 Mei 2007 - 19:23

Brenda:

Hoi Anne,

Leuk wat van je te horen, had al eerder een berichtje op de tafels bij de tennisbaan kunnen lezen, hoe je reis verlopen is. verder wens ik je daar nog een waanzinnige en leerzame tijd. wij meppen die ballen wel over het net heen..ennuh kampioen!!..jeroen..is erguh positief...hihi...!!!

Groetjes Brenda

• 04 Mei 2007 - 11:15

Arlette:

Hee Anne! Goed om van je te horen, wij wisten tenslotte nog niet eens of je wel in Malawi aangekomen was. Het lijkt me inderdaad redelijk confronterend allemaal, maar gelukkig kun je je draai inmiddels een beetje vinden. Van Kirs heb je al gehoord dat Eva gaat verhuizen, we zullen een leuke nieuwe huisgenoot uitzoeken. Wil je blond of donker? ;)
    Verder alles prima hier. Het huis staat er nog.

Veel plezier en geniet ervan. X Arlet

• 04 Mei 2007 - 15:53

Jurgen:

Hey anne! Goed om te horen dat het daar goed gaat! Leuk verhaaltje..toch alles goed gegaan met de sloten;) hier gaan alle activiteiten ook rustig aan door.

Groeten!

• 06 Mei 2007 - 07:29

Rachel:

Hey Broer!
    Wat leuk en indrukwekkend allemaal! Mooi dat je onderzoek een beetje loopt. En hioe zit het met die autist?
    Wij zijn ook weer terug uit Venetie en behalve de kat die een beetje van slag is, gaat hier alles prima. In Nederland inderdaad goed weer, maar helaas morgen alweer beginnen. Ben benieuwd naar de foto´s! Pas goed op jezelf en Michiel en geniet ervan!

kus Rachel

• 06 Mei 2007 - 20:04

Robert:

Hoi Anne,
    Goeie berichten uit TIA. Wij zijn net terug van vakantie, vandaar mijn late reactie. Goed dat je nu wat meer levenservaring krijgt.
    Want je team heeft een echte vent nodig !!

• 07 Mei 2007 - 07:08

Jasper:

Hé Anne,

Leuk om zo je verhalen te kunnen lezen! Op dit moment komt het hier ook met bakken uit de hemel, dus het mooie weer is voorbij. Veel succes met je onderzoek en laat snel weer wat van je horen.

Groetjes, Jasper

• 07 Mei 2007 - 12:52

Albert:

HE Anne, hier dan ook een berichtje van team 1 :D. Khoop wel dat je een beetje bruin bent geworden de afgelopen weken want wij zijn dat zeker!! Afrikaans weer hiero. Pas een beetje op met al die naalden. En zo te lezen kom je met een wereld van ervaring terug dus blijf ook niet al te lang daar hangen want we missen je al gauw. Zeker team 2 kan je hulp gebruiken. Voor andere leuke tennisinfo: www.oudelandeteam1.web-log.nl

Veel succes daar,

groetjes albert

• 07 Mei 2007 - 15:19

Jorien:

Hey broertje,,..

Volgens mij gaat het allemaal prima daar :), leuk van die vreemde gebeurtenissen (je kijkt straks nergens meer van op :)), en goed om wat van je te horen..!

In Nl hebben de mensen zoveel gedanst met koninginnedag en bevrijdingsdag in de zon dat het nu is gaan regenen (heeeel nat).. Ik heb beetje met ze meegewerkt en op die dagen allemaal leuke bandjes beluisterd in Utrecht en Wageningen..
    Maar jij hebt waarschijnlijk ander ritmisch trommelmuziek... Helpen de regendansen daar ook? Of erg warm?

Nou ja, veel plezier nog, geniet ervan! Heb, aan dit forum te zien, in elk geval het idee dat er veel mensen aan je aan het denken zijn :)....

Groeten, van je zus!

• 07 Mei 2007 - 22:42

Thomas:

Hey Anne,

Goed te horen dat je je draai hebt gevonden. In Blantyre lijkt me het prima toeven!
    Ik heb net Skype geregeld en je nr heb ik van je ma gekregen. Dus binnekort bel ik je ff. Kunnen we de eventuele bezoektijden doornemen.
    Groeten,

Thomas

• 09 Mei 2007 - 18:44

Cortez:

Annneeee hoe is ie, praat je al een beetje afrikaans haha.
    Ik wel, had je geen papwiel met je bus en heb je op je vrykamer ook lugreëling jaja van alle talen thuis.
    De foto's zijn net uit een boek mooi nou voorzichtig met de naalden daar en heel, en gezond weer terug.

Groetjes van de Blaakies

• 11 Mei 2007 - 20:35

John De Jong:

Hoi Anne,
    Echt super. Ik hoop dat je je vermaakt en gedraagt en voorzichtig bent. Maar ik heb daar alle vertrouwen in met jou, want je bent een verstandige jongen.

Het ziet er echt geweldig uit en ik hoop dat je binnenkort je verhaal vervolgt en nog meer foto's levert. Mocht je extra fotoruimte nodig hebben, laat het dan weten.

En dan nog een vraagje. Mag ik een link op de website van oudelande zetten en iets in een nieuwsbrief zetten? Ik vind eigenlijk dat iedereen dit toch wel mag weten.
    Nou cu en hoor gauw van je.

John

• 16 Mei 2007 - 12:27

Matti:

Yo boys! Leuk om te lezen dat jullie ook goed bezig zijn. De liederen die gezongen worden als er iemand overleden is zijn idd indrukwekkend. Deze levenservaring hebben wij al in de pocket! Geniet ervan en ik hoop dat we elkaar nog ergens tegenkomen in Afrika.
    De groeten aan Michiel en weet dat ik en de knuffelturk ook hard aan het ploeteren zijn. Maar het is het allemaal dubbel en dwars waard. Groeten Matti

• 16 Mei 2007 - 12:28

Matti:

• 16 Mei 2007 - 12:50

Karin:

Heey Kerel!
    Zit je toch zomaar in het heerlijke Afrika?!?! (Wat handig toch dat je nog een zusje hebt die me wel es mailt) :P
    Maareh, wat een verassing allemaal. Ik ben in elk geval blij om te horen dat het allemaal super met je gaat, en zo te lezen alle andere mensen hier ook!
    Nou ik zou zegge: doe voorzichtig en maak er iets tofs van!

xxx Je nichie

• 17 Mei 2007 - 17:02

Otti:

even een groet van je leukste tante, ben nu bij jorien op bezoek en het is heel gezellig. Fijn te lezen dat het bij jou ook goed gaat, ook groet van lukas en siri. Ik wens je nog veel werkplezier en sterkte, ondertussen geniet van al de ervaringen.
    liefs Otti

• 20 Mei 2007 - 09:24

Roderick:

he vriend.vind het leuk dat we op deze manier je ervaringen kunnen delen.tis ffff wat anders dan dijkzicht he??de kampioens aspiraties zijn opgeschort tot volgend jaar en dan ben jij er weer bij dus dan moet het lukken.ik hoop via deze site nog meer van je te horen. het klinkt allemaal indrukwekkend!!!mocht het zo zijn dat je me heel erg mist kan je me altyd bellen hahaha
    c u

• 20 Mei 2007 - 20:18

Matthijs Vd Ven:

He Anne,

Klinkt interessant allemaal. En mooie foto's man. Benieuwd wanneer er nog meer bijkomen!

Maar belangrijker: veel succes daar en probeer ondanks alle ellende toch ook veel te genieten.

grt Matthijs

• 21 Mei 2007 - 10:19

Michael:

Hoi Anne, sorry voor de late reactie, maar heb t echt super druk. Leuke site heb je ervan gemaakt! en knap schrijfwerk.. misschien dat je straks in de "weekbrief" van de Oudelande wedstrijdverslagen kunt gaan maken :o)

hou je site in de gaten

groetjes
    Michael en Linda

• 21 Mei 2007 - 12:23

Erna:

He neef, wat leuk om te lezen hoe het je daar in de verte vergaat. K ben blij dat je zus deze pagina fff doorgestuurd heb. Ik ben net terug van een weekendje in de Ardennen. Iets heeel anders als daar. Anyways, veel plezier daar, geniet ervan, t lijkt me een machtige ervaring. tot later, je tante.